Piekproductie verbeteren

Piekproductie

Een goede maatstaf voor het succes van de transitieperiode is de piekproductie. De koeien een goede start geven en ze succesvol door het begin van een lactatie loodsen is van cruciaal belang voor de gezondheid en de prestaties gedurende de gehele lactatie, de reproductie en de winstgevendheid van elk dier.

Piekproductie koeienDefinitie

De piekproductie wordt gedefinieerd als de hoogste productie van een koe op één dag in de eerste 150 dagen van de lactatie. De meeste koeien bereiken deze piek binnen 45 tot 70 dagen.

Een gezonde koe met een hoge piekproductie zal over de gehele lactatie meer melk produceren, met een hogere voerefficiëntie.

Een vaak gehanteerde vuistregel is een toename van 200 tot 250 kilo melk over de gehele lactatie per kilo verhoging van de piekproductie.

Piekproductie verbeteren

Het behalen van een hoge piekproductie mag echter niet ten koste gaan van de gezondheid en de vruchtbaarheid van de dieren. Op basis van de juiste voeding en goed transitiemanagement is het mogelijk om op verantwoorde wijze een hoge piekproductie na te streven.

In de droogstand zijn een energiearm rantsoen, huisvesting en het voorkomen van stress de belangrijkste aandachtspunten.

Bij verse koeien ligt de focus op het optimaliseren van de voeropname en het monitoren van de gezondheid. De balans tussen ruwvoer en krachtvoer is van vitaal belang, een overdaad aan krachtvoer kan pensacidose veroorzaken.

Door voldoende smakelijk ruwvoer van een goede kwaliteit aan te bieden en selectief eetgedrag te verhinderen, kunnen problemen voorkomen worden. Het toevoegen van voedingssupplementen en het vaker melken van de koeien in de eerste 60 dagen van de lactatie kan ook een goede strategie zijn om de piekproductie te verhogen.

Monitoren subklinische problemen

Welke van de bovenstaande factoren – transitieproblematiek, gezondheid, vruchtbaarheid, piekproductie – dan ook aandacht behoeft, om de juiste beslissingen te nemen …

Wilt u het complete artikel lezen? U kunt het vrijblijvend downloaden en meenemen! En hierbij krijgt u automatisch onze nieuwste artikelen in uw mailbox.

Downloaden

Dit bericht is gepubliceerd in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *