Vruchtbaar bedrijf met transitiemanagement als basis

Vruchtbaar bedrijf met transitiemanagement als basis

De periode rondom afkalven is de meest kritische periode voor een succesvolle lactatie. Veel gezondheids- en welzijnsproblemen vinden hun oorsprong in deze transitieperiode. Het optimaliseren van de droogstand en de overgang naar de lactatie heeft dan ook veel aandacht, zowel binnen het wetenschappelijk onderzoek als bij de melkveehouder in de praktijk.

Gezondheid begint bij beter transitiemanagement

In deze risicoperiode vinden grote veranderingen plaats in de omgeving (rantsoen, huisvesting, groepssamenstelling) en in de stofwisseling van het dier, waardoor deze vatbaarder wordt voor ziekten, stofwisselingsstoornissen (ketose, pensverzuring) en infecties (mastitis) die zich tijdens de lactatie pas uiten.

Bovendien beïnvloeden transitieproblemen de vruchtbaarheid en verminderen de kans op dracht verder in lactatie, door veranderingen in hormoonproductie en –niveaus en verhoogde gehaltes aan stoffen die schadelijk zijn voor follikels, eicellen en embryo’s, waardoor de tussenkalftijd stijgt.

afbeelding quotumDe oorzaak van ruim 80 procent van de ziekten en aandoeningen tijdens de lactatie vindt haar oorsprong in de transitieperiode.

Vruchtbaar bedrijf

Als dit artikel artikel voor u bijdraagt aan een vruchtbaar bedrijf, dan kunt u het downloaden.

U krijgt dan – naast dit artikel – telkens onze nieuwste artikelen in uw mailbox, zodra we ze geschreven hebben. Dit kan bijdragen aan een vruchtbaar bedrijf en het verplicht u tot niets want u kunt zich op ieder moment met een muisklik weer afmelden.

Downloaden

Dit bericht is gepubliceerd in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *