Risicofactoren ketose bij melkkoeien

Jorien PapenNieuws van onze dierenarts Jorien Papen

Het afgelopen jaar is er een intensieve samenwerking geweest met De Graafschap Dierenartsen, Elanco Animal Health en de Universiteit van Gent. Jorien heeft samen met o.a. dierenartsen René Bemers (De Graafschap Dierenartsen) en Tom van Holder (Elanco Animal Health) en daarnaast professor Berge (Universiteit Gent) een onderzoek en artikel afgerond naar ‘ketose’, oftewel subklinische danwel klinische slepende melkziekte.

Het artikel staat klaar voor publicatie in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Journal of Dairy Science van februari 2015.

De inhoud van het artikel is een beschrijving van de ketosestatus op 23 melkveebedrijven (2010) in combinatie met een analyse van risicofactoren.

Risicofactoren voor ketose

In grote lijnen bevestigt het onderzoek eerder beschreven risicofactoren voor ketose zoals onder meer:

  • BCS: te hoge body conditie score (hoger dan 3+) verhoogt de kans op ketose
    Lactatienummer: hoe ouder de koe; des te meer kans op ketose
    Seizoen: de kans op ketose is groter in de warmere seizoenen van het jaar, in vergelijking met oktober – december. Ook in het eerste kwartaal van het jaar zien we wat meer ketose.

Nieuwe bevindingen

Er zijn ook 2 nieuwe bevindingen gedaan: een hoger aantal liters biest geeft meer kans op ketose en niet alleen de droogstandslengte, maar ook de lengte van de vorige lactatie verhoogt de kans op ketose.

Dry2Fresh nu

We zien bovenstaande wetenschappelijke bevindingen ook nu nog zéér frequent terug op bedrijven met ketose. Maak het voor uw bedrijf inzichtelijk door onze Dry2Fresh Scan, zodat we u kunnen adviseren hoe u zo snel mogelijk grip krijgt op ketose. Bedrijven zonder ketose scoren beduidend beter op het gebied van gezondheid en vruchtbaarheid.

Dit bericht is gepubliceerd in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *